Aljoscha


installations

interventions

p-landscapes


statement
exhibitions
publications
bibliography
cv
contact


NRZ
28. Mai 2008
MICHAEL-GEORG MÜLLER


Feinste Spinnerei

Стаття з газети «Нойе Райн Цайтунг»

від 28 травня 2008 р.

Міхаель-Георг Мюллер

Витончена фантазія

Виставка. Український митець Альоша приводить у замішання

своїми об`єктами з ниток акрилових фарб у Beck & Eggeling.

Це павутина чи шовкова нитка, заплутані чи окам`янілі форми? Своїми тендітними об`єктами, виставленими у Beck & Eggeling на продаж, Альоша приводить у замішання. Принаймі на перший погляд. 33-літний митець, який залишив Україну 7 років тому разом з дружиною та сином, через Іспанію потрапив у Дюссельдорф - справжня знахідка на мистецькому ринку. Роботи виконані переважно нитками акрилових фарб. Результат кропіткої роботи. Іноді потрібні місяці, щоб виготовити маленку кульку чи величезні яйця, які він пізніше встановлює, неначе скульптури, на стелах чи просто чіпляє, неначе павутиння, на стіну.

Блиск неонових фарб

Акрилові чи оброблені олією кулі виглядають прозорими та невагомими, колючі гілки виблискують на поверхні, вiдкладені кристалеві утворення, що нiби виросли на протязі тисячолiть природнiм способом. Прозора біла фарба домінує у більшості з 60–ти експонатів, ціна яких коливається від 1000 до 16 000 євро.

Деякі великоформатні картини, сферичні куполи чи півкулі та виплетені штучні мініатюри світяться також з середини. Альоша нерідко підмішує тут поп-арт- та неонові фарби, чим підкреслює оригінальність своїх робіт.

Філігранні п`ятиніжки, водяні істоти та місячні кулі - витоки фантазії чи органічні створіння? При розгляданні «об`єктів» Альоши на думку приходять звичайно обидва варіанти. Іноді однак здається, що це природничо-наукові моделі. Тут побачиш об`ємні стільники, інколи занурені у зухвалий бузковий колір, там виникають мохового кольору з червонуватими смужками ящірки чи міні-саламандри.

Колишній студент академії Конрада Клапека - такий же чудовий скульптор чи майстер предметного мистецтва, як і пейзажист. На «Island 05» виникають ліси та окремі дерева як тонко виважена система, кристалоструктурні ефекти та жорсткість матеріалів інших «рослинних» ескізів ведуть глядача у третій вимір.

Багатосторонній талант

Таким чином, Альоша, який тільки но отримав у іспанській Валенсії дуже престижну у мистецьких колах нагороду «Premio Bancaja», зумів поєднати скульптуру, живопис та мистецтво предметної інсталяції в одному об`єкті. Багатосторонніми є талант та вміння українця. Однаково скрупульозно, витончено і з великим терпінням він ставиться як до роботи з акриловими фарбами так і до роботи з графікою та малюнком. Олівцем на папері Альоша зображує такі ж тендітні витвори.


Переклад: Nikolai Lyssenko, Berlin 2009



Aljoscha, bioism, biofuturism